Bu sayfa büyük oranda yabancı dil (TR) ile hazırlanmış bilgi içermektedir.
This page contains mostly foreign language (TR) information.
Diese Seite enthält überwiegend fremdsprachige (TR) Informationen.

Uzun bir öğrencilik dönemi ve serüven dolu bir yolculuğun ardından ortaöğretimin son basamağına gelen öğrenci ve veliler için hazırlanmış bu bültende: ergenliğin yerini olgunluğun almaya başladığı, bir taraftan lise son sınıfta olmanın gururu, diğer taraftan da TYT ve AYT ’ye hazırlık kaygısının yaşadığı bu döneme ışık tutalım.
  TYT : üniversite için öğrencilerin girdiği ilk sınav oturumudur. Öğrenim yetenekleri ölçülür.
 AYT: üniversite için ikinci sınav oturumudur. Öğrencinin kendi alanındaki başarısı ölçülür.

super


Öğrencilerin, üniversite sınavına hazırlandıkları dönemde aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmeleri psikolojik ve akademik açıdan faydalı olacaktır.

- Bu süreçte okul derslerini ihmal etmemek gerekiyor. Okul notlarının da yaşanan düşüş AOBP* nin de düşmesine neden olacaktır. Sınav yerleştirme puanında AOBP nin etkisi önemlidir.
 * AOBP : 1998 yılında yapılan düzenlemeyle, alan dışı tercih yapmayı engelleyen katsayı uygulamasıdır. Öğrencinin liseden mezun olduğu okulun başarısı ve not ortalaması etkendir.

- Üniversiteyi ilk yıl kazanmak asıl hedef olmalıdır. Genelde öğrenciler 12. sınıfta okurken bir yandan da sınava hazırlanmanın zor olduğunu söylerler. Halbuki 12. sınıfta işlenen konular yıl sonunda yapılacak olan sınavda çıkacak olan konulardır. Bu nedenle öğrenciler lise son sınıfta derslere çalışırken bir yandan da üniversite sınavına çalışmış olurlar, fakat durumu anlamaları ve özümsemeleri kolay olmayabilir.

- Öğrenciler hedeflerini belirlemeli ve eylem planı yaparken veliler de bu konuda destek olmalıdır. Bu yolculuğa plansız çıkmak ilerideki hamlelerde yönlenmeyi engeller ve akademik hayat sonrası kariyer planlarını hükümsüz kılabilir.

- Saatlerce ders çalışmak yerine planlı ve programlı bir şekilde ders çalışmak daha verimlidir.

- Test çözmek çok önemlidir ! Ancak konu bitirmeden ya da konuya hakim olmadan test çözmeye başlamak yanlıştır. Çözülemeyen sorular başarısızlık hissi ve kaygıyı beraberinde getirdiği gibi benzer soruların hafızada hatalı yanıtlarla yer etmesine sebebiyet verir.

- Sınav sistemini tanımak için sık sık deneme sınavlarına katılmak sağlıklı bir süreç geçirmeye, böylelikle hem psikolojik açıdan güçlenmeye hem de süre kullanım yeterliliği açısından gelişmeye destek olur.
AYT TYT
- Kendine iyi bakmak gerekir. Fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan iyi olmak için iyi beslenmeli, iyi uyumalı ve hareket etmek önemlidir. Günün en önemli öğünü kahvaltı olarak kabul edilmektedir. Sabah kahvaltısı yapmadan evden çıkmamak gerekir. Beynin ihtiyacı olan enerjinin büyük bir çoğunluğu günün ilk öğününde sağlanır. Aynı şekilde gün içerisinde de tüketilen yiyeceklere dikkat etmek gerekir. Enerji içecekleri, kimyasallar ve aspartam kadar gereksiz karbonhidrat yüklemleri de sağlık açısından tehdit oluşturur, programın aksamasına, dikkat ve uyku bozukluklarına sebep olur.

- Kişisel bakım ve kendine zaman ayırmak çok önemlidir. NEFES AL ! Günlük program oluştururken sevilen etkinlikleri yapabilmek için zaman ayırmak önemlidir.

Kazanmak , Başarmak ve Özgür Olmak gibi olgular çoğu insan için bir lükstür. Bu süreçte verilecek zorlu sınavlar hayatınızın geri kalanını etkiler. Bu nedenle başarıya giden yolun kolay bir yol olmadığı bilinmelidir. Defalarca başarısız olmak önemli değildir, çünkü her başarısızlık NASIL YAPILMAMALI sorusunun cevabıdır. TRset ailesi olarak başarılar dileriz.

IMG
  • 22
enable
comments loading
family_star